Miere manuka MGO 400+ Manuka Health cu minim 400 mg/kg de metilglioxal, component de baza cu proprietati antibacteriene. Mierea manuka (L. scoparium/L. polygalifolium ) este inchisa la culoare, este tixotropica (se lichefiaza daca este agitata sau sub actiunea ultrasunetelor), are aroma puternica de „pamant umed si iarba neagra (Calluna vulgaris)” si gust mineral usor amar. Pentru a fi etichetata „Miere Manuka Noua Zeelanda”, cel putin 70% din continutul produsului trebuie sa provina din arbusti L. Scoparium. Sunt necesare teste de identificare datorita faptului ca acesti arbusti impart areale comune cu speciile Kunzea ericoides, numite si Kanuka, ce apartin aceleiasi familii de plante (Myrtaceae), infloresc in aceeasi perioada, iar florile si polenul lor au caracteristici morfologice similare cu ale arbustilor manuka, fiind greu de deosebit chiar de unii apicultori. Spre deosebire de mierea manuka, mierea de K. ericoides este de un galben pal si clar, are gust si aroma delicata, dulce si usor aromata si nu este tixotropica. Grade Miere Manuka NPA/UMF – factor ce indica nivelul de activitate non-peroxid (NPO) a mierii si concentratia ei in dihidroxiacetona (DHA), metilgioxal si leptosperona. Un nivel mai ridicat al acestui indice indica o activitate NPO mai puternica. MGO™ este o marca inregistrata de Manuka Health New Zealand Ltd. si apare doar pe produsele acestei firme – factor ce are la baza continutul in methylglyoxal (g /1 kg miere), acesta fiind insa doar un indicativ chimic ce poate avea valori ridicate si in situatii in care nivelul NPA/UMF este scazut, pentru ca se poate modifica in timp si este foarte greu sa se stabileasca o conversie directa intre NPA/UMF si MGO. Cercetarile efectuate au evidentiat faptul ca metilglioxalul (methylglyoxal/MG/MGO) din miere apare ca urmare a interactiunii dintre dihidroxiacetona (dihydroxyacetone/DHA) cu diferite proteine si aminoacizi existenti in mod natural in miere, astfel incat concentratia maxima de MG din orice mostra particulara de miere poate fi indicata si de continutul sau in DHA. KFactor™ este o marca inregistrata de firma Wedderspoon - masoara concentratia de granule de polen din mierea de manuka, un nivel ridicat indicand o miere cu efecte antioxidante ridicate (KFactor 12 - 65% granule de polen, KFactor 16 - 75% granule de polen, KFactor 22 - 90% granule de polen etc.). TA – factor ce se refera la intreaga activitate antibacteriala a mierii respective, indicele fiind calculat prin combinarea nivelurilor corespunzatoare actiunii non-peroxid, caracteristica doar mierii manuka, si a celei datorata peroxidului de hidrogen pe care o are mierea obisnuita. Ca urmare, TA nu este un indicativ specific doar mierii manuka si valorile sale vor fi intotdeauna mai mari decat cele etichetate cu NPO sau UMF. A (Active) – termenul a fost introdus pentru a diferentia mierea ce prezinta activitate non-peroxid de cea care nu are aceasta actiune.