Recomandare Este folosit mai ales în condimentarea cafelei și a dulciurilor cu cacao, deoarece neutralizează toxicitatea anumitor alcaloizi. Indicații Un condiment de lux, fiind una dintre cele mai scumpe. Produs tipic a bucătăriei Orientale folosit și la dulciurile de Crăciun. Recomandare: condimentați ceaiul negru cu lapte sau cafeaua. Cardamomul este o plantă originară din sudul Indiei. Adus din Orient pentru gustul său deosebit de aromat și pentru proprietățile sale antitoxice, ajunge să fie întrebuințat în Europa și la aromatizarea cafelei, datorită faptului că neutralizează, într-o anumită măsură, efectul nociv al cofeinei. Este util pentru toate problemele digestive mai ales diaree, colici și flatulenta. Păstăile sunt folosite în preparate sărate sau dulci, iar în India reprezintă un ingredient de bază pentru multe mâncăruri picante. În medicina ayurvedică semințele de cardamom sunt considerte cardiotonice și expectorante. Mestecarea lor curată gura și împrospătează respirația. Arabii, mari cunoscători ai puterilor plantei, sunt cei care au denumit-o "sămânța dragostei". Cardamomul este apreciat ca afrodiziac, retrezînd nu numai apetitul sexual, ci mai ales "focul interior al dragostei". Un preparat deosebit de simplu și eficient în caz de oboseală fizică ori nervoasă sau de lipsă a apetitului sexual, se obține amestecând un gălbenuș de ou proaspăt cu o linguriță de miere și un vârf de cuțit de semințe de cardamom măcinat. Un deșert deosebit de gustos și hrănitor este orezul integral cu lapte și miere, condimentat cu scorțișoară, coriandru, ghimbir, șofran și bineînțeles cardamom, toate acestea în proporții egale. Semințele de cardamom sunt folosite, de asemenea, și la prepararea prăjiturilor, cărora le conferă o savoare deosebită. Efectul încălzitor este foarte util în tratarea răcelilor, mai ales în cele însoțite de frisoane. În acest caz, se folosește mai ales în combinație cu ghimbirul său cu boiaua de ardei iute. Se folosesc 4 g de cardamom, 2 g de ghimbir, 2 g de boia de ardei iute, toate măcinate foarte fin, care se amestecă bine cu 4 lingurițe de miere de albine lichidă. Această cantitate se ia pe parcursul unei zile în trei reprize, înainte de masă cu 15 minute. Tinctură de cardamom se poate prepara în casa din 100 g de cardamom măcinat fin, peste care se pun 500 ml de alcool de 50 de grade. Amestecul se lasă la macerat timp de 5-6 zile, agitându-l din când în când. La sfârșitul perioadei, amestecul se filtrează prin tifon și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare. Tinctura de cardamom este indicată în tratarea impotenței, frigidității, oboselii, aerofagiei și a digestiei lente. Cum se consumă Cardamomul are un gust puternic, unic, cu parfum intens, ca urmare se folosește în cantitate mică pentru a aroma mâncărurile. Cardamomul este un condiment utilizat în : patiserie preparate pe bază de orez murături, hering marinat în special, vin fiert ideal pentru a aromatiza cafeaua arabă și turcească și ceaiul negru