Beneficiile zaharului brut din trestie Poate sa para, la o prima vedere, ciudat sa vorbim despre beneficiile consumului de zahar, in conditiile in care peste tot citim cat este de nociv. Aceasta este o exagerare menita sa influenteze publicul si sa actioneaze asupra consumului care tinde, la modul general, sa devina exagerat de mare. Ceea ce recomanda atat medicii nutritionisti cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii este consumul responsabil, moderat, limitat la cantitatile de care discutam si anterior. Cum facem acest lucru? O facem eliminand din alimentatia noastra a dulciurilor procesate consumate excesiv, de asemenea, prin citirea cu atentie a etichetelor ambalajelor pentru produsele pe care le cumparam pentru a putea vedea care sunt ingredientele folosite, sau inlocuind sucurile cu zahar adaugat cu alternative sanatoase si naturale. Nu toate tipurile de zahar sunt insa la fel, iar beneficiile consumului de zahar brut, trebuie intelese, asadar, ca referindu-se la un consum oricum moderat al acestui produs, prin comparatie cu varianta sa rafinata, zaharul alb. Spre deosebire de zaharul alb, zaharul brut de trestie, asa cum o arata si numele, nu este complet procesat. Prin procesarea completa, zaharul rafinat isi pierde total continutul de minerale, prezente in mod normal in trestie. Zaharul brut, obtinut printr-o prima cristalizare a sucului din trestia de zahar, are in componenta melasa (care ii confera culoarea inchisa specifica si aroma) si, datorita ei, inca mai contine o doza de minerale: fier, calciu, potasiu si magneziu. Sigur ca doza respectiva nu este mare (vorbim despre 1-3%), in asa fel incat nu vom putea afirma ca vom consuma zahar pentru nutrientii sai, dar macar ea nu lipseste cu desavarsire. Gustul zaharului brut este mai bun decat al zaharului alb, are o aroma naturala si gust de caramel datorita melasei. Zaharul alb rafinat nu aduce organismului tau decat zaharuri, deci calorii goale, in timp ce zaharul brut aduce, pe langa zaharuri si o parte de nutrienti. Desi in contactul cu lichid sfarseste a se topi, in aluaturi zaharul brut are tendinta de a ramane usor crocant, ceea ce va da prajiturilor o textura si un gust deosebit. Rafinarea zaharului include tratarea cu diferite substante care duc inclusiv la albirea produsului. Aceste substante, incluzand dioxid de sulf, acid formic sau fosforic, pot fi daunatoare pentru organism. Zaharul brut are in compozitie 2% apa, ceea ce il face sa aiba un continut caloric usor mai scazut decat al zaharului alb. Zaharul brut nu contine coloranţi sau aditivi alimentari. Este obtinut prin procedee simple, bazate pe principiul pastrarii melasei naturale a trestiei de zahar si nu pe rafinarea ei. Melasa este un produs bogat in vitamine şi minerale: calciu, fier, potasiu şi magneziu. Nu contine coloranti sau aditivi alimentari. 258 Ingrediente: zahar brut nerafinat. Produsul nu provine din culturi modificate genetic.