Sanatatea sistemului digestiv Introducerea cerealelor din tarate de ovaz in dieta imbunatateste functionarea sistemului digestiv si regleaza frecventa scaunelor atunci cand este combinata cu un consum adecvat de lichide. tarate de ovazPierderea in greutate Pierderea kg in plus prin consumul taratelor de ovaz este explicata prin calitatea acestora de a absorbi lichidele. Ovazul contine fibre solubile care, odata ajunse in stomac, isi maresc de cateva ori volumul in contact cu apa. Astfel, actioneaza ca un burete, absorbind in drumul lor toxinele si grasimile nesanatoase. Gratie fibrelor solubile, ovazul confera rapid senzatia de satietate, senzatie care dureaza mult timp. De asemenea, dupa consumul de ovaz dispar poftele alimentare. Scad riscul de cancer Ovazul este un aliment ideal pentru persoanele care au un tranzit intestinal lent si o digestie inceata, deoarece imbunatateste ambele procese. De asemenea, ovazul scade riscul aparitiei cancerului de colon datorita fibrelor care in drumul lor absorb toxinele si substantele care ar putea produce tumori. Scad nivelul colesterolului Ovazul este recunoscut pentru capacitatea de a scadea nivelul de colesterol si de a preveni asimilarea altor grasimi nesanatoase in organism. Odata cu scaderea nivelului de colesterol scade si tensiunea arteriala, iar infundarea arterelor este impiedicata. Astfel, persoanele care consuma in mod regulat tarate de ovaz au sanse mari sa previna aparitia bolilor cardiovasculare. Scad riscul de diabet zaharat de tip II Un consum regulat de tarate de ovaz contribuie la scaderea riscului de diabet de tip II deoarece fibrele solubile au o absorbtie lenta in sange si regleaza glicemia.